A happy psoas means a happy you!

 De psoas, ook wel de grote lendenspier, is een zogeheten ‘deep core muscle’. Het bevindt zich tussen de onderzijde van de wervelkolom en de bovenkant van het dijbeen, dicht op het heupbot. Samen met de iliacus vormt het de iliopsoas en verbindt zo je romp met je benen.

De psoas is van cruciaal belang voor een goede beweging van het lichaam en heeft direct invloed op balans, spierfuncties, flexibiliteit, kracht, bewegingsbereik, gewrichten en organen. Zonder je psoas zou je niet in staat zijn een juiste houding vast te houden of je benen te bewegen om te lopen. Een gezonde psoas beweegt gemakkelijk en masseert niet alleen ononderbroken de wervelkolom, maar ook organen, bloedvaten en de zenuwen van de romp. Dit proces bevordert een goede doorstroming van de lichaamssappen waardoor we ons goed geaard en gecentreerd voelen.

Het is evolutionair gezien één van onze belangrijkste spieren: als je ergens van schrikt, trekt de psaos zich automatisch samen om snel over te kunnen gaan tot actie (vluchten of vechten). En daarbij gaat hij dus net zo goed gebukt onder dreigingen die mentaal of emotioneel van aard zijn.

Zoals bij elke spier zorgt niet alleen stress, maar ook weinig beweging ervoor dat de psoas stijver wordt. Combineer veel op die bureaustoel zitten dus met de druk die daar vaak mee gepaard gaat en je hebt een voedingsbodem voor een flinke portie opgeslagen spanning. Als de psoas zich voortdurend samentrekt, kan dit er bovendien voor zorgen dat hij korter wordt. Met allerlei pijnlijke gevolgen. Je kunt er niet alleen klachten in je onderrug, knieën of heupen aan overhouden, maar zelfs scoliose of blaasklachten. En niet onbelangrijk: de psoas is door middel van bindweefsel verbonden met je middenrif. Als je gepieker het op zichzelf niet voor elkaar krijgt, beïnvloedt een verkrampte psoas je ademhaling dus misschien alsnog!

Het lijkt er haast op de psoas niet alleen op stress reageert, maar ook de onderliggende emotie ervan opslaat. Die soms opeens los komt samen met de spier zelf. Lig je in ene met tranen in je ogen op je matje… Niet zo gek als je je bedenkt dat de psaos ook wel liefkozend ‘spier van de ziel’ wordt genoemd. Nu snap je dat de psoas een erg belangrijke spier is om aandacht aan te geven, zowel lichamelijk als emotioneel. Je kunt hierdoor emoties verwerken en ruimte maken voor je ziel.

Hoe je dat doet? Door middel van stretches, draaien van heupgewricht, en soms ook buikmassage. We geven je hieronder wat (yin)houdingen die de psoas positief stimuleren. We blijven bewust wat langer in de houdingen om ook dat hele bindweefsel te stimuleren rondom dit gebied.

Supported Bridge

De brughouding is er één bij uitstek die ervoor zorgt dat deze spier zich meer ontspant. Plaats een bolster of blok om jezelf te ondersteunen en, zodat je deze houding 3-5 minuten kunt volhouden. Plaats het kussen of blok niet teveel in je onderrug, maar net onder de kuiltjes in je rug.

Trek nu je linkerknie met 2 handen richting je borst. Houd de onderrug dicht bij de grond terwijl je je rechterbeen langzaam van je wegschuift om hem uiteindelijk helemaal languit op de grond te hebben liggen zonder dat er iets in de positie van het bekken en de rug verandert! Houd een aantal ademhalingen vast en kom tussentijds met 2 benen languit op de grond liggen voordat je de andere kant doet.

Sleeping Swan

Start op handen en knieen en zet je rechterknie bij je rechterhand op de grond. Breng je onderbeen naar voren en schuif je linkerbeen naar achteren om ruimte te maken voor je bekken om richting te grond te zakken. Ondersteun je rechterbil of linker bovenbeen met een kussen om te voorkomen dat je naar de zijkant zakt of teveel kracht in de armen moet gebruiken. Steun op je ellebogen of strek de armen helemaal uit naar voren. Blijf hier een aantal ademhalingen of 3 minuten als dat luk en wissel dan van kant.