Wat is HOT Yoga?

De HOT yogalessen worden bij Power Yoga Mindfulness Center gegeven in eenruimte die door infraroodpanelen wordt verwarmd tussen 32 en 38 graden. De ruimte wordt goed geventileerd waardoor je geen vochtige of broeierige warmte ervaart. De lucht is droog en perfect om volledig tot rust te komen.

power yoga mindfulness - hot yoga

Bikram yoga of HOT yoga?

Er is een verschil tussen Bikram yoga en HOT yoga. Bij Bikram yoga wordt uitgegaan van 26 vastgestelde houdingen en twee ademhalingsoefeningen die elke les herhaald worden. Wij geven geen Bikram, maar allerlei varianten van yin en yang yoga. Bij onze hot lessen kun je dus kiezen waar je behoeftes liggen betreft het volgen van een les; heb jij zin in een power les in de hot ruimte, dan zul je je uithoudingsvermogen trainen en je lichaam detoxen door het uitscheiden van afvalstoffen. Of heb je behoefte aan ontspanning en wil je ontstressen; dan is een yin les in de hot ruimte heerlijk, omdat de verwarmde ruimte je nog meer laat ontspannen. Het verschil zit dus vooral in de opbouw, structuur en dynamiek van de les, de enige overeenkomst is dat zowel Bikram als onze hot yogalessen worden gegeven in een verwarmde ruimte.

Voordelen van HOT yoga

De infraroodpanelen geven infraroodstralingen af die tot diep in de spieren doordringen. Ze verwarmen je van binnenuit. Tijdens de HOT yogalessen ontspannen spieren en bindweefsel makkelijker waardoor je je meer kunt verdiepen in de houdingen (asana’s) en daardoor soepeler in een flow kunt bewegen. Wanneer je last hebt van gewrichtsaandoeningen als artritis of reuma beweeg je makkelijker door de warmte. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat je gaat zweten en in combinatie met de ademtechniek voer je meer afvalstoffen af. Dit merk je aan de conditie van je huid. Door de warmte gaat ook de hartslag omhoog zodat een actieve les je conditioneel nog meer brengt. De warmte in de goed geventileerde ruimte wordt vaak als prettig ervaren door mensen met longziekten zoals cara, astma of bronchitis.

Voorbereiding op een HOT yogales

Een goede voorbereiding is belangrijk. Drink gedurende de dag minimaal twee liter water zodat je lichaam voldoende vocht heeft om tijdens de HOT yogales de afvalstoffen af te voeren. Eet twee tot drie uur voor je start met de les je laatste maaltijd en één uur voor de les helemaal niets meer zodat het voedsel je tijdens de HOT yoga niet in de weg zit of dat je misselijk wordt. Omdat je veel zweet tijdens de les is het belangrijk om na de les ook voldoende te drinken. Dit voorkomt hoofdpijn achteraf. Door de warmte wordt je lichaam namelijk extra aan het werk gezet. Het is daarom belangrijk dat je je lichaam van binnen goed verzorgt zodat het voor jou kan werken. Tenslotte is het goed te weten dat tijdens de HOT yogales je lichaam de opgebouwde warmte kwijt moet kunnen. Draag daarom ademende kleding en zeker niet teveel. Voor dames is een korte broek of dunne legging met een (sport)top voldoende. De heren adviseren we een korte broek met een hemd. Trek na de les droge kleding aan zodat je niet afkoelt.

Geef jezelf de tijd om te wennen aan de warmte. Het allerbelangrijkste is dat je luistert naar je eigen lichaam: stop gewoon als het teveel wordt voor je. Ook is het prima om houdingen aan te passen aan wat voor jou comfortabel is. Een houding overslaan mag ook maar we adviseren je wel in de ruimte te blijven. Geef indien nodig bij de docent aan hoe het met je gaat.