Welke yogastijlen zijn er?

Er zijn heel veel verschillende vormen van yoga. Power Yoga Mindfulness Center legt graag uit waar dat verschil in zit en welke yogavormen wij doceren. Op yoga- retraitereizen en workshops voeren wij vaak een combinatie uit van deze verschillende yogavormen.

Meer over onze retreats

HOT Yin Yang Yoga

Deze les is geschikt voor beginners

Yin en Yang zijn de Chinese benamingen voor twee tegengestelde krachten die we overal in ons leven tegenkomen. In een Yin Yang yogales worden beide principes samengebracht om balans te creëren tussen actief zijn en ontspanning. Yang richt zich op de spieren en is actief, Yin gaat om ontspanning en richt zich op het bindweefsel. Door deze combinatie word je fysiek uitgedaagd en kun je geheel tot rust komen.

Het Yang gedeelte van de les start met de zonnegroet, waarna in een flow actieve en verstevigende (staande) houdingen volgen. Hierbij staan de flow van de adem en beweging en uitlijnen van de houdingen centraal. Het Yin gedeelte kenmerkt zich door rust en ontspanning. De vooral zittende of liggende houdingen worden 3 tot 5 minuten aangehouden waarbij de spieren losgelaten mogen worden en het lichaam tot rust komt.

HOT  Power Yoga

Power yoga is een dynamische en actieve yogastijl die is afgeleid van de Ashtanga yoga. Power yoga heeft veel weg van een workout: je lichaam wordt krachtiger en flexibeler en het werkt zuiverend op je spieren en organen. Fysiek uitdagende houdingen worden achter elkaar uitgevoerd en ondersteund door een ademtechniek. Je gaat van de ene houding naar de andere, waardoor je de laatste houding niet ‘navoelt’. Met de vloeiende bewegingen van power yoga bouw je kracht op voor een volgende asana. Door inzet van de juiste ademstechniek gaat de aandacht naar de beweging en het ervaren van je lichaam. Aan het einde van de les zul je merken dat je hoofd leeg is en er verbinding is gemaakt tussen lichaam en geest. De les wordt afgesloten met een eindontspanning.

Vanwege de hoge intensiteit, fysieke yogahoudingen en snel opvolgende bewegingen is enige ervaring met yoga wenselijk.

power yoga mindfulness - hot power yoga

HOT Yin Yoga

Deze les is geschikt voor beginners.

Yin yoga is een zachte en ontspannende yogavorm waarin ontspanning, jezelf overgeven en loslaten centraal staan. Op deze manier kun je tot rust komen in je drukke en stressvolle leven. Vanwege het rustige karakter kun je je lijf volledig overgeven aan de houdingen. Heel intensief bewegen is niet nodig bij Yin yoga en je houdt asana’s langer aan (3 tot 5 minuten) waarbij je ondersteund wordt door blokken en kussens. Yin yoga geeft je de tijd om met aandacht je lijf en de rust te ervaren zodat je tijdens deze lessen lichaam en geest weer kunt opladen. In plaats van je spieren aan te spannen, laat je bij Yin yoga juist los. De houdingen richten zich op het soepel maken en versterken van gewrichten en bindweefsel. Ook dieperliggende spieren worden opgerekt. Wanneer spieren flexibel zijn, zul je je snel fitter voelen en soepeler bewegen.

Door Yin yoga zit je letterlijk en figuurlijk lekkerder in je vel. Daarnaast voorkomt deze yogastijl blessures aan je gewrichten en wordt de doorbloeding verbeterd. Je hele lichaam gaat soepeler aanvoelen. Yin yoga haalt de spanning uit een diepere laag van je lichaam en helpt je om nog beter los te laten.

HOT Ashtanga Basic Yoga

Deze les is geschikt voor gevorderden

Het kenmerk van Ashtanga yoga is de vaststaande serie van opeenvolgende oefeningen die vloeiend in elkaar overlopen. Je voert de asana’s uit in een flow en doet dit zonder pauzes. Houdingen worden bij deze yogastijl verbonden door een ‘vinyasa’. Een energieke en uitdagende yogavorm met beweging op een redelijk hoog tempo waarbij je zult gaan zweten en je lichaam werkt aan een goede doorbloeding. Door goede beheersing van je adem komen lichaam en geest tot rust tijdens Hot Ashtanga basic yoga. De les start met een openingsmantra en wordt afgesloten in savasana (ontspanning).

power-yoga-mindfulness-center-waalwijk-asthanga

HOT Easy Vinyasa Yoga

Een dynamische yogavorm waarbij je rustig op de flow van je adem en met veel aandacht de yogahoudingen uitvoert. Bij easy vinyasa yoga is er geen tijd en ruimte voor allerlei gedachten die door je hoofd razen, er is alleen tijd voor jezelf. Door de houdingen kun je spanningen in het lichaam verminderen en deze tegelijk sterker en soepeler laten worden. Door yoga ga je merken hoe je je voelt en hoe je lichaam reageert op de diverse houdingen. Met easy vinyasa yoga breng je op een verantwoorde manier lichaam en geest met elkaar in contact. Aan het einde van de les is er altijd een heerlijke eindontspanning.

Easy yoga wordt gegeven in een flow en op een lage intensiteit waardoor easy yoga zeer toegankelijk is, ook voor beginners.

power yoga mindfulness - hot yoga

Easy power yoga

De les start met de zonnegroet waarna de houdingen in een flow op het ritme van de adem in elkaar overvloeien. De krachtige houdingen uit de power yoga zijn ook uit te voeren in easy opties.

Het is een les voor beginners (easy opties), maar is zeker ook uitdagend voor mensen die al wat langer met yoga bezig zijn. De les wordt afgesloten met een eindontspanning.

(HOT) Kundalini Yoga

Kundalini-yoga wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd. Met een regelmatige beoefening van kundalini-yoga neemt je bewustzijn van je eigen acties en de gevolgen ervan toe. Dit stelt je beter in staat om jezelf te laten groeien als mens en dit ook over te kunnen brengen naar anderen. Je leert jezelf op een andere manier kennen en je leert te zien wat je dient en wat je beter los kunt laten. Kundalini Yoga is een vorm van Yoga die ervoor zorgt dat er heel veel energie in het lichaam vrijkomt door het openen van je Chakra’s. Chakra’s kunnen omschreven worden als energiezones in het lichaam die belangrijk zijn voor een goede balans van energiestromen in je lichaam.

Daarnaast balanceert Kundalini-yoga het kliersysteem en versterkt het zenuwstelsel. Het helpt je kalm, gecentreerd en helder te blijven tijdens alle uitdagingen van je leven. De oefeningen hebben in korte tijd effect en zijn voor iedereen toegankelijk. Kundalini-yoga komt uit de tantrische traditie, met als uitgangspunt dat alles met elkaar verbonden is. Het hele universum leeft in jezelf en tegelijkertijd ben je een klein deeltje van het grote geheel.

Yogi Bhajan (in 1929 geboren in India) heeft de westerse wereld kennis laten maken met Kundalini Yoga. De reden dat deze vorm van yoga pas zo laat de wereld over ging was vanwege een eeuwenoude geheimhoudingsplicht. Bhajan besloot om deze kennis toch te delen, en daardoor kunnen wij nu deze kennis met jou delen.

Aerial yoga – relax & recharge

Deze les is geschikt voor beginners

Bij Aerial yoga maken we gebruik van een doek. Het doek is je partner en zal je ondersteunen of juist uitdagen; het laat je voelen waar er spanning zit.
Deze rustige vorm van Aerial yoga laat je tot rust komen en laadt je weer op, zowel lichamelijk als geestelijk. Gun jezelf wat rust, ruimte en beweging. Tijdens deze les ligt er focus op mindfulness en bewustwording van je lichaam, dit om je lijf en geest uit te nodigen om los te laten en te herstellen van spanning en stress. Deze les is toegankelijk voor alle niveau’s maar is zeker ook geschikt voor beginners of mensen die aan het herstellen zijn van een burn out.
Naast het loslaten van spanning en dus het verlagen van stress, en het relaxte gevoel wat je laat groeien heeft het nog ontzettend veel gezondheidsvoordelen die we met je willen delen. We nodigen je van harte uit om het te ervaren. Doe mee en voel je weer helemaal opgeladen

Hot detox yoga

Eigenlijk is yoga in het algemeen al vrij ontgiftend, omdat je met yoga op een bewuste manier beweegt, ongemakkelijke houdingen aanneemt en daardoor je spieren en organen op een andere manier stimuleert dan bij sporten bijvoorbeeld.

Hot Detox Yoga is een 45 minuten durende les waarbij we body&soul gaan detoxen. De zwaarte in je lichaam mag je loslaten en energie laat je weer stromen. Zo voel je je weer voorzien van frisse, nieuwe energie. We combineren een aantal yogastijlen in deze les; kundalini, power yoga en yin yoga.

Schrijf je nu in voor een les bij PoYoMi

Naar het rooster