Wat is Yoga?

Yoga is verbinden. Vanuit het Sanskriet (Oud-Indiaas) kan yoga het best vertaald worden als ‘verbinden’. Bij yoga ga je op zoek naar de verbinding tussen lichaam en geest waarbij de ademhaling bepalend is. De adem verbindt de houdingen. Je geeft aandacht aan je adem, rust en verdieping, in zowel yoga en in je privé leven. De verschillende asana’s (de houdingen in een yoga les) leren je te kijken en ervaren wat goed voelt. Maar ook wat je doet met dit gevoel en hoe je door inzet van de juiste ademtechnieken beter om kunt gaan met weerstand, spanning, stress en zelfs pijn.

Voordelen van Yoga

Na een aantal lessen zul je merken dat je lichaam tot veel meer in staat is dan je ooit had gedacht. Elke houding (of asana) heeft een eigen kenmerk om jouw lichaam uit te dagen zodat het ontdekt wat het al wel en nog niet kan. Yoga doe je voor jezelf en is geen competitie; je hoeft er dus ook niet beter in te worden. Yoga leert je vooral om tijdens een yogales of het uitvoeren van de asana’s naar je eigen proces te kijken. Het is niet relevant wat degene naast je wel of niet kan en wat jijzelf wel of niet kunt. Bovendien daagt yoga je uit om oordelen en verwachtingen tijdens de les los te laten. Door focus te leggen op je adem houd je de aandacht dichtbij je eigen gevoel en houd je ook de energie bij jezelf.

Afname klachten door yoga

Wanneer je langere tijd yoga beoefent kun je lichamelijke voordelen ervaren. Vaak ga je soepeler bewegen en krijg je meer lichaamsbesef waardoor je minder snel over grenzen zult gaan. Ook helpt yoga bij het verminderen van nek-, schouder- en rugklachten, omdat de houdingen (asana’s) je spieren verstevigen en spanning in spieren laat afnemen. Deze zaken dragen allemaal bij aan een betere lichaamshouding.

Yoga als levenshouding, als je wil

Bij Yoga gaat het niet alleen om het uitvoeren van de fysieke houdingen. Yoga leert je ook te kijken naar jouw levenshouding. Vanuit de yogafilosofie van de ‘Sutra’s van Patanjali’ komt het achtvoudig pad van Yoga. Hierin wordt niet alleen beschreven hoe je yoga fysiek beoefent op de mat, maar juist wanneer je van de mat afstapt. Uiteraard is het aan jezelf om te bepalen hoe je yoga in jouw leven laat passen. Bij Power Yoga Mindfulness Center is iedereen welkom om alle vormen van yoga te ervaren.

Het achtvoudig pad van Patanjali vraagt je te kijken naar je houding en gedragingen: Wat wil jij? Hoe wil jij je leven? Het betreft de volgende niveaus:

  1. Yama’s – Universele gedragsregels, of de 5 onthoudingen van slechte gewoontes.
  2. Niyama’s – Deze omvatten de regels om voor jezelf te zorgen.
  3. Asana’s – Integratie van lichaam en geest door fysieke activiteit. Houdingen voor het verkrijgen en behouden van een goede lichamelijke gezondheid.
  4. Pranayama – Beheersing van de prana/levensenergie/adem. Wie zijn adem beheerst, beheerst zijn gedachten. Een goede adem zorgt voor energie.
  5. Pratyahara – Je aandacht naar binnen richten. Het terugtrekken van de zintuigen en beheersen van emotionele reacties bij indrukken van buitenaf om de beheersing over de geest te versterken.
  6. Dharana – Concentratie. Door je aandacht te concentreren versterk je je mentale kracht.
  7. Dhyana – Meditatie. Het beheersen van gedachten en alleen het onderwerp van je concentratie tot je laten doordringen.
  8. Samadhi – Verlichting, de stille staat van gedachteloos bewustzijn.