Fall(ing) in love

In de nacht van 23 september was er de herfst-equinox. De overgang van zomer naar herfst waarin de zon dan recht boven de evenaar staat. Dat markeert een nieuwe periode..de herfst staat voor loslaten en transformatie. Denk maar aan de bomen die hun bladeren verliezen, storm en de koudere temperaturen.

Volgens de Ayurveda begeven we ons in het lucht element, het seizoen van de dosha Vata. Vata is de levenskracht, ook wel prana of levensenergie genoemd. Het bestaat uit de elementen Lucht & Ether en regelt alle beweging in lichaam en geest. Vata wordt ook wel de koning van Doshas genoemd. Als je Vata uit balans is dan is het voor de andere doshas ook moeilijker om in balans te blijven. Door in de herfst goed voor jezelf te zorgen oogst je het hele jaar door voordelen!

Vata heeft gelijke kwaliteiten aan de herfst, te weten: droog, koel, mobiel, subtiel en ruw. Omdat Vata dus gelijke kwaliteiten heeft raakt deze dosha in de herfst sneller uit balans; je voelt je niet gegrond, je kunt je niet goed concentreren, je bent sneller angstig/nerveus/depressief, of je kunt gewoonweg je rust niet goed vinden. Op lichamelijk vlak kun je een droge huid krijgen, je hebt het koud, pijnlijke gewrichten hebben of je hebt energiedips gedurende de dag.

Herken je jezelf hierin, dan kan het zijn dat je je Vata wat meer moet balanceren. –Ook begeven we ons nu in het astrologische teken weegschaal, waarin het draait om ultieme balans- Je mag meer zorg dragen voor je lichaam, geest en ziel. Je voedt je lichaam en geest met hetgene wat je in dit seizoen nodig hebt, om ontspannen door het seizoen van transformatie te kunnen bewegen.

Zoals al benoemd draait het bij het balanceren van Vata om AARDE(N). Doe een yogapractice of meditatie om te aarden en met je energie te zakken richting je voeten of naar het eerste chakra, wat zich onderaan je wervelkolom bevindt. Focussen op hoe stevig je voeten op de grond staan kan stress en angst verminderen. Of gebruik letterlijk de kracht van de aarde..ga de natuur in, of loop met blote voeten op het gras, maar eet ook groentes uit de aarde van dit seizoen, dus pompoen, bieten, zoete aardappel, courgettte. En eet vooral veel warm, zodat je lichaam niet teveel afkoelt. Een soepje als lunch, daar zal je lichaam je dankbaar voor zijn. Je kunt tijdens het koken ook gebruik maken van verwarmende kruiden, zoals peper, gember, kurkuma etc.

Naast aarde(n) is ook rust en ontspanning heel belangrijk om Vata te balanceren. Maak het aangenaam voor jezelf in huis; brand een kaarsje, lees een boek op de bank, maak een lekkere verse thee, maar maak ook je slaapkamer een fijne plek, zodat je wel elke avond op tijd je bed wilt induiken ūüėČ Wellicht doe je een fijne meditatie voor het slapengaan of een Yoga Nidra sessie, of smeer jezelf in met een verwarmende (sesam)olie. Al met al draait het veel om selfcare..maak het warm en zacht voor jezelf! Geef die kant maar meer aandacht en ruimte, zodat je het koude en ruwe in jezelf meer kan loslaten.

 

-Autumn is all about fall(ing) in love