De zomer is het seizoen van erop uit gaan; uitstapjes, vakantie, terrasje. Bij de meeste mensen is de energie in dit seizoen het hoogst. We kunnen zeggen in yoga termen dat je vuurtje letterlijk brand. In de zomer overheerst pitta, de dosha van het element vuur. Maar de zomer is ook het seizoen van yang (zon, warmte, mannelijke energie) en volgens de Chinese meridianenleer staan de hart- en dunne darmmeridiaan centraal, welke ook weer gekoppeld zijn aan het element vuur. Alles draait om warmte. Deze extra hitte kan je aardig uit balans brengen.

De pitta energie heeft betrekking tot de stofwisseling, spijsvertering en lichaamstemperatuur. Pitta heeft daardoor ook invloed op o.a. hormonen, enzymen, gal, bloed en de zweetklieren.

Als pitta in balans is, dat zorgt voor energie, tevredenheid, moed, passie, een goede spijsvertering, de juiste lichaamstemperatuur en een scherpe en heldere geest.

Als er teveel pitta aanwezig is zorgt dat voor oververhitting (zowel lichamelijk als mentaal). Woede, ego, dominantie en bitterheid gaan overheersen. In het lichaam kan zich dit uiten tot infecties, ontstekingen, uitslag, aften, maagzuur en koorts.

Gelukkig zijn er veel mogelijkheden zijn om zowel fysiek als mentaal af te koelen. Oftewel: ruil je korte lontje in voor oprechte aandacht. Je kunt dat doen door middel van het aanpassen van je voeding, dagritme, yogapratice of door andere kalmerende activiteiten. Want dat is wat je doet in het seizoen van Pitta, je kalmeert en verkoeld. Daar waar je in de winter niks kouds mag eten, is het in dit seizoen juist goed om een salade te eten. Je kunt je koffie nu dus (helaas) beter laten staan, omdat het dat vuurtje nog meer opstookt. We geven je graag nog wat meer tips:

 • Eet verkoelend eten zoals (groene) salades
 • Neem vooral zoet, bitter en wrang voedsel
 • Neem kleinere, lichte maaltijden
 • Eet zoet en rijp fruit (zoals ananas, appels, mango’s), Zuur fruit, citrusvruchten, bieten en wortelen zijn verwarmend en dus pitta verhogend. Zo ook knoflook, ui, tomaat, zure room, kaas
 • Neem zo min mogelijk (verwarmende)kruiden, dus liever geen rode/groene curry’s 😉
 • Neem zo min mogelijk met koffie en alcohol
 • Neem zo veel mogelijk dranken op kamertemperatuur, dus niet te koud. Te koud drinken tast te spijsvertering aan.
 • In de ochtend kun je kokosolie insmeren voor je gaat douchen. Kokosolie is verkoelend
 • Doe verkoelende ademhalingsoefeningen zoals de sitali of sitkari
 • Doe je zonnegroeten in de ochtend, bijv. bij zonsopkomst, wanneer het nog niet te warm is. Beperk actief bewegen in het heetst van de dag. Om wat meer tot rust te komen zowel lichamelijk als geestelijk is het doen van yin yoga ook uitermate geschikt in dit seizoen!
 • Ga zwemmen in de natuur
 • Heb je een diffuster? Verkoelende geuren zijn sandelhout en jasmijn. (of een hele lekkere combi is sinaasappel met sandelhout; zomers en verkoelend)
 • Als het heel warm is en je hebt weinig energie, doe dan een korte siesta!

We garanderen; zo kom jij je zomer wel door! Enjoy en geniet van dit seizoen.