Dear goodmorning!

Wat doe jij als eerste als je je bed uitstapt? Neem jij de tijd om rustig op te staan of hol je jezelf voorbij? Wist je dat hoe jij je dag begint effect heeft op hoe je je de rest van de dag voelt? We kennen allemaal wel de uitdrukking ‘een goed begin is het halve werk.’ Met een effectieve ochtendroutine kun je jouw dag een kickstart geven.

Een ochtendroutine is een verzameling gewoontes die je iedere dag herhaalt. De ene gewoonte triggert de ander. Zo ben je het gewend en zo zul je het dag in dag uit blijven doen. Het positieve effect van een goede ochtendroutine zit ‘m in het bewust inrichten van je ochtend. Deze bewuste aandacht zorgt voor een kickstart.

Toch is het voor velen van ons een grote uitdaging om de dag op een bewuste ontspannen manier te beginnen. We verzinnen veel redenen om het niet te doen; ja ik moet al zoveel/of ik ben geen ochtendmens/komt net niet uit/ik ben nodig voor de kids. Als je dagelijks bezig bent met de ochtend ‘overleven’ is het tijd om een stapje terug te doen. Waarom zou je je dag gehaast beginnen?!

Ik weet uit ervaring dat een vaste ochtendroutine écht werkt. Als je bewust aan je dag begint, ben je een stuk productiever en positiever. Je krijgt meer energie en kunt je beter focussen. Toch ben ik de laatste tijd ook iemand zonder vaste ochtendroutine…mijn excuus; hoe kun je een ‘strakke’ ochtendroutine plannen met een baby van 4 maanden? Mijn ochtendroutine zoals ik ‘m eerst deed is misschien dan niet meer haalbaar, maar dan kan ik nog wel op zoek gaan naar een nieuwe passende ochtendroutine toch?! Ik ga hiervoor research doen nav het boek ‘Miracle morning’ van Hal Elrod. En Leonie gaf een heel openhartig en inspirerend interview over haar ochtendroutine. Ik hoop dat je net als ik nieuwsgierig bent geworden hoe je een voor jou passende ochtendroutine kan ontwikkelen. Wordt vervolgd….

Interview met Leonie van der Linden:

 • Ben je ‘s avonds al bewust bezig met je ochtendroutine, zo ja hoe ziet dit eruit?

In de avond probeer ik op tijd naar mijn bed te gaan, zodat ik aan mijn uren slaap kom.

 • Hoe sta je het liefste op (snoozen, langzaam opstarten etc)?

Ik snooz altijd twee keer, dan ga ik eruit en spring onder een wisseldouche. Warm en koud wissel ik af en eindig met koud water. De ene keer heeft Ronald al de honden uitgelaten, de andere keer loop ik nog even met ze buiten. En dat is erg rustgevend..alsof ik alleen op de wereld ben.

 • Waar sta je elke dag voor op/Wat maakt je enthousiast/Waar word je gelukkig van/Waar wil je aan werken? En hoe kan je ochtendroutine daaraan bijdragen?

Ik sta graag op voor mijn dieren en werk. Ik word er erg blij van ze geven mij energie. Ik wil eraan werken dat ik meer tijd en aandacht besteed aan ontspanning. Ik merk dat mijn werkblokken soms erg lang zijn. Ik kan achter mijn laptop kruipen en uren doorgaan. Zo laat ik sinds enkele weken de honden vaker uit dan normaal, zodat ik even naar buiten ga en beweeg.

 • Sta je elke ochtend op hetzelfde tijdstip op, zo ja hoelaat?

Van maandag t/m donderdag sta ik om 6 uur op. Vrijdag om 5 uur ik geef dan kundalini voor de Moonsister. Op zaterdag sta ik om 6 uur op en zondag is het uitslapen geblazen dan ben ik er om 8 uur uit.

 • Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit en is deze altijd hetzelfde?

Deze is ierdere dag hetzelfde/uit bed en een wisseldouche/dan naar beneden wel of geen honden uitlaten/les voorbereiden

 • Hoe heb je deze ochtendroutine ontwikkeld?

Sinds januari geef ik de Moonsister om 7 uur. Het opstaan met de natuur hoort oorstpronkelijk bij de mens. We zijn het kwijt geraakt, maar als je het een tijdje doet voelt het vertrouwd en onwijs goed. Iedere ochtend kijk ik naar de stand van de maan. Welke energie die dag de overhand heeft. Zo stel ik een les samen. Ik herken ook mijn emoties meer, waarom ik me soms minder in balans voel dan anders. Bv bij volle maan. Een intentie plaatsen werkt ook erg goed bij mij. Het is een eenvoudige houvast en helpt me uit oude patronen te blijven. Mijn gedachtes gaan minder met me aan de haal. Ik ben onwijs dankbaar dat er nog steeds mensen zijn die met me meedoen in de ochtend.

 • Wat brengt jouw ochtendroutine je/wat levert het je op?

Het geeft me energie om de dag juist te beginnen. Ik heb de nacht los gelaten en ga met een fris hoofd van start. Het is ook erg prettig om in de ochtend al zo intens te bewegen, en niet te vergeten onwijs gezond. Je spijsvertering komt op gang maar ook verteer je je oude emoties. De doorbloeding die zorgt voor veel zuurstof in je bloed, maakt dat je positief je dag start.

 • Maakt het uit waar je wakker wordt voor het effect van je ochtendroutine?

Nee maakt niet uit. Ik ben eraan verslaafd geraakt. De keren dat ik niets doe en echt lang in bed blijf liggen herinneren mij aan futlozen dagen.

 • Heb je tips (bijv. Ontbijttips, hoe je je ochtendroutine eigen maakt)?

De tip is: zet door. Alleen met doorzetten kun je bereiken dat je een nieuwe routine erbij krijgt. Het is altijd lastig en vraagt veel van je. Maar bedenk je wat je ervoor terugkrijgt. En hoe belangrijk; het is goed voor je lichaam & geest te zorgen. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen. Een argument kan zijn: ja ik moet al zoveel/of ik ben geen ochtendmens/komt net niet uit/ik ben nodig voor de kids. Allemaal heel begrijpelijk, echt ik maak geen grapje. Ik zou het allemaal kunnen zeggen. Probeer dan eens een lijstje te maken van wat je allemaal moet op een dag. Bv – kinderen eten geven/ werken/boodschappen/eten maken ect/iedereen aandacht geven/afspraken. Maak dan een lijstje van wat je allemaal zou kunnen doen wat mag maar niet hoeft, bijv. sporten/wandelen/in de zon liggen/even niets doen en lummelen/een maskertje/mediteren. Zorg dat de twee lijstjes in balans blijven. Zodat je ook momenten op een dag hebt waarbij je dingen doet die niet moeten maar je wel de energie geven om het eerste lijstje te kunnen blijven doen.

 Wij westerlingen zijn meer gebrand op werken. Doorpakken, druk zijn. Geen tijd voor de juiste ontspanning. Dwangmatig soms alles aan kant willen hebben. Bezig zijn wat de buurvrouw van onze voortuin vindt. Je verliezen in gedachten die niet relevant zijn. Je uit het nu weghalen en je al piekerend de hele dag druk bent je doelen te behalen. Na zo’n lange werkdag gaan we ontspannen. Dat verdienen we dan ook echt. We drinken een wijntje of biertje. Of eten nog wat suikers of vetten. We rusten uit op een hele leuke hippe bank, languit op een manier die niet altijd goed is voor je rug.

 Onwijs heerlijk, niets is mij vreemd.

 • Alcohol
 • Suikers
 • Vetten

 Zijn pleisters die we gebruiken om de stress die we gedurende een dag ervaren los te laten. Je denkt het dan helemaal te hebben losgelaten. Totdat de wekker weer gaat. En je je realiseert dat je opnieuw niet goed voor jezelf hebt gezorgd.

 Je zenuwstelsel komt niet tot rust. Je prikkels die je hebt binnengekregen zijn niet verwerkt. Die dag komen er weer meer prikkels bij maar ook andere indrukken.

Je bedekt je problemen met een sluier. Wat resulteert in een steeds ontevredener gevoel. Je elke dag naar dezelfde middelen grijpt om te ontspannen. Je merkt dat je niet afvalt terwijl je bv wel veel minder eet. Je elke keer hoofdpijn krijgt. Futloos en herhaalde deprimerende gedachten krijgt.

 Sporten/gezond eten/mediteren/wandelen/yoga/zwemmen/in de zon liggen/massage zijn rituelen die onderdeel uitmaken van een gezond lichaam en een heldere geest. Jij bent zelf verantwoordelijk voor een fit en gezond lijf. Een voorbeeld voor jou naasten. De lente is een mooie periode om nieuwe gewoontes te integreren in je leven. Alles komt tot bloei en ook jij hebt die behoefte misschien al gevoeld.

De behoefte om weer te bloeien en te shinen.

Ga ervoor, gun jezelf a healthy lifestyle!

 Namasté