Stil worden met Liber

Als je wat dwars zit, grote zorgen of kleine sores, geen beter medicijn dan stilte. Stilte is als een innerlijke vriend bij wie je altijd terecht kunt voor steun, inspiratie, raad of troost. Bij wie je kunt uitrusten en opladen.

Stilte is wat je noemt een ‘schat’.

Maar zoals dat bij schatten gaat, je moet ze opsporen, opgraven. Wat de een makkelijker afgaat dan de ander.

Een heel fijne manier om stil te worden kwam ik op het spoor in onze retraitelocatie ZeeVELD. Die wordt gerund door de ‘hedendaagse monnik’ Thomas van Kleef. Hij ontwikkelde er de Liber methode.

Het bijzondere van Liber: je leert niet om ‘helemaal stil te worden’ – wat eigenlijk niemand van ons ooit goed lukt – maar om wat Thomas noemt ‘de stille motor in jezelf’ aan de gang te brengen.

Door iedere dag een heel eenvoudige oefening te doen, kun je daardoor leren stil te zijn, zelfs als het in je hoofd een drukke boel is!

Maar niet alleen dat. Want doordat je leert om zowel de knoppen van je stilte als die van je drukte te bedienen, verandert het lawaai in je hoofd van karakter. Wat vaak een chaotische herrie lijkt, wordt een samenhangend verhaal.

Een rommelig hoofd wordt er een opgeruimd hoofd van.

Maar wat zou je van mij aannemen, als je het op de website van Liber zelf kunt uitproberen? Hier vind je drie geleide meditaties om met Liber kennis te maken: https://www.libercoaching.nl/probeer-liber-zelf/. En als je daar toch bent, kijk dan ook eens bij ‘Liber in de media’  https://www.libercoaching.nl/probeer-liber-zelf/. Je vindt er bijvoorbeeld een erg leuk interview met Thomas over Liber in Happinez.

Eigenlijk kan ik nauwelijks wachten op onze volgende Poyomi Stilteretraite. Thomas zal dan graag zelf de Liber oefeningen met je doen.

Namasté

Leonie