Internationale Yoga Dag 21 juni 2021
Stretch je lichaam en relax je mind zoals nooit tevoren op International Yoga Day. In 2015 werd 21 juni door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Yoga dag. Sindsdien luidt deze datum niet alleen de start van de zomer in, maar worden er over de hele wereld yogalessen en bijeenkomsten georganiseerd om nog meer mensen met yoga in aanraking te laten komen voor een betere wereld met meer aandacht voor mens, dier en natuur. Wij vieren Internationale Yogadag dit jaar met een special…….Doe met ons mee, volg een van onze lessen deze dag en laat je lichaam en geest weer in balans komen, de ware essentie van yoga!
De filosofie achter Yoga
In de oude Indiase taal Sanskriet heet Yoga ‘Yuga’. De wortel van dit woord is ‘Yugh’ wat zoveel betekent als verbinding of eenwording. Binnen de filosofie van yoga is het doel om verbinding tussen lichaam en geest in balans te brengen ter bevordering van de gezondheid. Yoga is op dit moment een van de meest groeiende bewegingsvormen, wat ook niet gek als je je bedenkt dat we in een steeds snellere wereld leven waarin we veel prikkels te verwerken hebben. We hebben daarom meer dan ooit behoefte aan rust, bewustwording, verbinding en gezondheid.
Naar schatting gaat de geschiedenis van Yoga al tenminste vijfduizend jaar terug. De allereerste bewijzen van yoga zijn gevonden in de Indusvallei in India, op stenen waar vermeldingen over yoga ingekerfd stonden. De allereerste Yogi’s richten zich voornamelijk op innerlijke rust en spirituele ontwikkeling van de geest in harmonie met de natuur. De kern van Yoga is dat alle wezens op aarde spiritueel verbonden zijn met het aardse, de planten, dieren en mensen om ons heen.
De eerste Yogi’s wilden die connectie meer voelen met zichzelf en de aarde en begonnen daardoor met mediteren in de natuur. Vaak woonde zij afgelegd in Gupha’s (grotten) en hadden weinig tot geen bezittingen.
De eerst bekende Yogi was de Indiase filosoof Patanjali die ook wel de Vader van de Yoga genoemd wordt. Hij leefde twee eeuwen vóór Christus in de tijd dat de kennis omtrent de waarheid mondeling doorgegeven werd. Pas veel later zijn de lessen van Patanjali opgeschreven in sutra’s. Het bekende achtvoudige pad is gebaseerd op wijsheden uit het hindoeïsme. Oorspronkelijk is Yoga namelijk geen sport, maar een levenswijze waarnaast lichamelijke oefeningen ook filosofische en spirituele normen belangrijk zijn. Volgens Patanjali was de connectie tussen lichaam en geest van essentieel belang omdat het lichaam door hem gezien werd als tempel van de geest. Zowel het lichaam als de geest moesten dus gelijkmatig ontwikkeld worden.
Yoga in moderne tijden
In 1888 werd Sri Tirumalai Krishnamachary geboren, deze man wordt nu ook wel als de vader van de moderne yoga gezien. Hij was de docent van diverse studenten die later de basis van de moderne yoga in het Westen zouden leggen. Een van zijn leerlingen was Iyengar, schrijver van het populaire boek ‘Light on Yoga’ wat ervoor zorgde dat yoga over de hele wereld snel aan populariteit won.
In 1960 vond er een spirituele revolutie plaats in het westen. Mensen begonnen yoga en andere oosterse wijsheden te zien als een goede manier om rust en geluk te vinden. In 1980 werd ingezien dat het beoefenen van yoga vele voordelen voor de lichamelijke fitheid kan hebben. Artsen begonnen yoga dan ook aan te raden voor mensen die meer beweging nodig hadden.
Dit brengt ons naar de yoga van vandaag, yoga is langer meer iets ‘zweverigs’ en vaags voor geiten-wollen-sokken types. Nee, yoga is op dit moment hipper dan ooit en er zijn ondertussen in bijna iedere stad wel diverse yoga scholen te vinden waar je yoga kan beoefenen. Daar waar yoga van origine veel werd beoefend door mannen is het nu vooral populair onder vrouwen om fit te blijven en even lekker te ontspannen.