De lente is in zicht…Een periode van groei en bloei. Niet alleen in de natuur, maar ook voor jou persoonlijk: er is een enorme potentie in ons aanwezig dat tot uitdrukking gebracht wil worden – Welke droom wil jij (eindelijk) waarmaken?

De lente is een periode van reiniging van geest en lichaam, ruimte maken voor hetgeen wat wil groeien. Het is nu de tijd om zaadjes te planten en er liefde en aandacht aan te geven.
Dat groeien kost tijd en geduld…je wordt misschien ook wel geconfronteerd met oude patronen of weerstand om ermee verder te gaan. Het vraagt vertrouwen en tegelijkertijd durf om in verbinding met de aarde op het juiste tempo te ontkiemen, jouw kracht te laten zien.

‘The body is your temple. Keep it pure and clean for the soul to reside in.’ – B.K.S. Iyengar

Yin Yoga heeft zijn roots in de Traditionele Chinese Geneeskunde  waarbij uitgegaan wordt van de cyclus van de natuur en het meridianenstelsel. De meridianen zijn een soort energiebanen die je niet kunt zien met het blote oog. Door die energiebanen stroomt onze levenskracht, onze chi. Elke meridiaan is verbonden met een of meerdere organen. In het lenteseizoen staan de lever- en galblaasmeridiaan centraal. Volgens de Chinese geneeskunde, is de lever verantwoordelijk voor de vloeiende stroom van emoties, Chi (levensenergie) en bloed. Deze doorstroom staat symbool voor het kunnen loslaten. De galblaas faciliteert de besluitvaardigheid, zelfbewustzijn en passie voor het leven. Daarnaast heeft de galblaas effect op onze pezen en dromen! Samen zijn ze ook verantwoordelijk voor het afvoeren van afvalstoffen en het opslaan van vitamines en mineralen. Je snapt nu misschien al wat meer waarom het belangrijk is om deze meridianen in de lente meer aandacht te geven; je helpt daarmee los te laten wat je niet meer dient (bijv. die afvalstoffen, maar ook bepaalde emoties, doelen of mensen die niet meer bij je passen), zodat je ruimte creëert voor wat je wilt laten groeien en bloeien. 

De levermeridiaan loopt voornamelijk door de liezen en de galblaasmeridiaan via de hele zijkanten van het lichaam. Wil jij je lever- en galblaasmeridiaan een boost geven, dan kun je dat doen met specifieke houdingen die de meridianen stimuleren. Dus ’spring’ op je mat voor: 

  • Toe squat
  • Square pose
  • Frog pose 
  • Butterfly pose
  • Shoelace 
  • Banasana 

Wil je liever je lichaam nog wat meer reinigen? Pas dan je levensstijl nog wat meer aan. Je lever verwerkt dagelijks heel wat gifstoffen en regelt het reinigen van het bloed, de afbraak van afvalstoffen, het omzetten van hormonen en tal van andere belangrijke lichaamsprocessen. Dus ook dmv voeding kun je je lever ‘helpen’. Matig of vermijdt in eerste alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade. Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg. Wat je lever wel graag heeft om goed te kunnen functioneren is: 

  • Bittere voeding versnelt de afgifte van gal in de darmen. Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
  • Zure producten die je lever graag heeft zijn onder andere citroen, blauwe bessen, frambozen, kurkuma en gember.
  • Omega 3, 6 en 9 haalt je lever uit lijnzaad, donkere bladgroenten, noten, peulvruchten, vette vis en olijfolie.
  • Kies zoveel mogelijk voor puur en onbewerkte producten.

Je zult er meer energie van krijgen en die winterdip of juist die voorjaarsmoeheid verminderen. En daardoor kun je je richten op je dromen, je verlangens en wensen. Laat ze maar tot bloei komen!!

 

Op woensdagavond 22 maart geeft Marian een yin les gericht op de lente.  Na deze les voel je je krachtiger en opgefrist!