Afgelopen week zijn we al een paar keer getrakteerd op mooi zonnig weer. We krijgen meer zin in de lente. De dagen worden langer, de temperatuur neemt langzaam toe en jij mag uit je winterslaap komen. Maart is de maand voor een reset, we gaan van het yin seizoen weer wat meer richting yang; we bewegen ons weer meer naar buiten, letterlijk en figuurlijk. Carnaval is voorbij en dat betekent vanuit oudsher dat ook de vastentijd  is begonnen tot aan Pasen. Natuurlijk hoef je het vasten niet zo te nemen zoals het vroeger was bedoeld, Maar als je jezelf wilt resetten kan een detox dieet wel daarbij helpen. Je afvalstoffen kunnen beter worden afgevoerd (bye alcohol van het Carnavallen) en daardoor stijgt je energie. Energie die je weer kunt inzetten om je naar buiten te bewegen. In de meridianenleer staan de galblaas en lever centraal in het lente seizoen. En laat de lever nu juist net die afvalstoffen afvoergen  – en dus die alcohol afbreken :P)

De lente wordt in de Ayurveda gezien als de koningin der seizoenen. Moeder aarde ontwaakt, energie neemt toe, alles gaat weer groeien en bloeien. Het is de perfecte tijd van het jaar om je voeding en leefwijze weer eens onder de loep te nemen en aan te passen aan het nieuwe seizoen. Kapha is een van de 3 constituties die actief is in de winter, en dus nu naar de achtergrond mag verdwijnen. Ook dit kun je doen door de juiste voeding.

We zetten graag nog wat extra (selfcare)tips voor je op een rijtje om jezelf  voor te bereiden op het lente seizoen.

  • Dry brush – oftwel droogborstelen. Borstel je lichaam iedere ochtend voor het douchen, wat helpt om afvalstoffen af te voeren. Je gebruikt hiervoor een speciale borstel. (te koop bij bijv. Holland&Barret)
  • Doe twistende yogahoudingen. Ook deze helpen bij het afvoeren van die afvalstoffen. Zie je lichaam als een spons; je wringt alles uit wat je niet meer nodig hebt.
  • Laat alcohol wat meer staan, zodat je de lever wat meer rust geeft. En ja ook dit geeft dan meer energie, want je kunt echt moe zijn van een overactieve lever.
  • Neem een massage. Massage stimuleert de bloedcirculatie waardoor afvalstoffen makkelijker afgevoerd kunnen worden.
  • Ga naar buiten, neem die zonnestralen in je op! Dat doet iets positiefs voor je lichaam en geest. Daarnaast kun je ook geuren gebruiken van de zon; grapefruit, citroen, bergamot…dit zijn activerende geuren, waardoor je ook in die good vibe van de zon – en dus de energie – komt.
  • Maak je bewegingen actiever. In de winter ben je naar binnen gekeerd, nu zet je alles weer aan tot beweging. Dus ga lekker wandelen, skeeleren, touwtjespringen. Maak het kind in je wakker 😉 Je komt daardoor ook weer meer uit je hoofd en je maakt geluksstofjes aan. Ook onze les bungee super fly is hier een ontzettende fijne workout voor! Dus go, go, go!
  • Eet weer meer voedsel wat lichter verteerbaar is bijv. salades, of een groentesmoothie als lunch. Neem die vitamientjes tot je 😉 De lente is een goed seizoen om een korte sapvastenkuur te doen met granaatappelsap, appelsap of bessensap. Regelmatig kitchari eten is ook een goede manier om je lichaam van opgehoopte gifstoffente ontdoen.
  • Eet vooral groentes en fruit van het seizoen. Het is beter om groenten en fruit uit het seizoen te eten omdat het minder milieubelastend is om die bij de groenteboer te krijgen (denk aan het invliegen van sperziebonen midden in de winter, omdat de gemiddelde consument zo graag het hele jaar door sperziebonen eet!). Ook bevatten groenten en fruit in hun eigen seizoen de meeste vitaminen en mineralen.

Groenten: Artisjokken, Rucola, Asperges, Bieten, Paksoi, Wortel, Venkel, Fava Bonen, Kruiden, Prei,                     Morieljes, Uien, Erwten, Nieuwe aardappels, Radijsjes, Ramps, Rabarber, Lente-uitjes,  Spinazie

Fruit: Abrikozen, Aardbeien, Kersen, Zwarte bessen, Kruisbessen.

  • Zoet en zout voedsel versterkt kapha, wees hier zuinig mee.
  • Vermijd (ijs)koud. Je kunt beter nog verwarmende dranken drinken, zoals verse gemberthee. Of werken met andere verwarmende kruiden. Ook honing in je thee kan helpen om kapha meer in balans te brengen.

Een andere tip, niet gerelateerd aan gezondheid, is natuurlijk de welbekende lente schoonmaak. Ontspul jezelf en reinig je gehele huis goed. Hierdoor kun je ook teveel kapha of andere zware energie uit je huis verwijderen.

Wie bovenstaande tips uitvoerd, zal echt lichter de lente in gaan, ‘ook’ weer letterlijk en figuurlijk 😉