Het is weer een nieuw jaar lieve mensen. Je begint weer in een leeg dagboek als het ware. Of wellicht heb je de eerste weken van het nieuwe jaar al wel mooie herinneringen gemaakt die je wilt koesteren. Naast een frisse start kan januari soms ook donker, grauw en somber zijn. De dagen worden dan al wel weer langzaamaan langer, het duurt nog even voordat de lente begint. Wie daar gevoelig voor is kan misschien wat somberder of vermoeider zijn. De 3e maandag van de maand januari wordt niet voor niets ‘blue monday’ genoemd. Wij willen je graag wat delen over de winterperiode vanuit de Ayurveda. Dan snap je wat meer waarom je je zo kan voelen en wat je eraan kan doen 😉 We hopen je weer te mogen inspireren.

In de Ayurveda draait alles om balans. Het optimale evenwicht tussen de eigenschappen van je constitutie (jouw blauwdruk) en de kwaliteiten van je voeding, het seizoen en de tijd van de dag. Al deze elementen kunnen samen een balans bereiken die zorgt voor het beste welzijn van lichaam en geest. Volgens de Ayurveda zijn Hermant (pre-winter van oktober t/m december) en Shishir Ritu wintermaanden. Shishir Ritu loopt van 14 januari tot en met 14 maart. In deze maanden in er een natuurlijke ophoping van kapha in je lichaam door de koude natte wintermaanden. Kapha is één van de 3 dosha’s (basiskrachten) die we kennen in de Ayurveda. Een evenwichtige Kapha geeft kracht, uithoudingsvermogen, een goed immuunsysteem, geduld en psychische stabiliteit. Maar een teveel aan kapha kan je sloom, lusteloos, moe en depressief maken. Daarom hieronder een aantal goede tips die je helpen om weer in balans te komen.

  • Zorg voor warmte met je kleding, sauna, warme baden, hot yoga, zorg voor een warm huis.
  • Doe krachtige oefeningen. Doordat kapha de overhand neemt wordt je moe en denk je alleen maar veel te moeten rusten en slapen. Kom in beweging en doe juist wat aan je conditie (nu heerlijke buiten trainingen die je spierkracht enorm vergroten).
  • Draag felle kleuren: oranje, geel en rood.
  • Breng na je warme bad of douche geen creme maar juist olie op je huid. Macadamia of sesam olie werkt helend.
  • Doe wierook met Agarwood in je kamer aan, dit verlaagt kapha dosha en is goed voor je mind.
  • Ga minimaal 1 uur per dag naar buiten (ga wat vaker op de fiets/ga de natuur in) dit brengt je weer dichter bij jezelf.

Wat wel en niet tot je te nemen in deze periode:

–        Zoet zuur en zout/bitter (gekruid liever vermijden).

–        Bruine bonen, zwarte bonen en granen.

–        Zoete aardappel en pompoen.

–        Gemberthee en vermijd koude.

Hieronder een recept wat ontzettend verwarmend is, maar ook je lichaam kan detoxen.

Kitchari is een heerlijk warm, voedzaam aardend maar toch licht verteerbaar maaltje. (Wil je het kitchari dieet proberen om jezelf echt te detoxen en te reinigen, stuur ons dan een mailtje voor meer uitleg)

Recept:

200 Gram Mungbonen (veel vezels & eiwitten)
200 gram Basmati rijst (Bron van koolhydraten) gebruik witte rijst, dit wordt ook traditioneel gebruikt omdat het niet te zwaar is
– –Verschillende groentes zoals bleekselderij, courgette, wortels, pastinaak en pompoen.

2 eetlepels ghee/ als je vegan bent kokosolie
1 theelepel  geraspte Kurkuma.
2 teentjes knoflook.
1 grote witte ui.
Verse gember (duim grootte).
Verse koriander.

Laat de mungbonen (koop je tegenwoordig bij iedere supermarkt)een nachtje weken zodat ze gaan kiemen, kook ze dan 45-60 minuten. Kook de rijst apart en voeg ze daarna samen met de mungbonen. Snijd de groenten en roerbak ze even in de ghee tezamen met de kruiden en voeg dan alles samen.

Recept van het pittige uien sausje dat je erover heen kan doen:

– Sesamolie 300ml
– 4 uien
– Tamarind (ook bij iedere supermarkt te verijgen) pasta 300gr.
– Chili’s verse, klein gesneden.

Snipper de ui en de chili’s en vermeng het met de sesamolie en de Tamarind pasta. Gebruik dit om smaak te geven aan de kitchari. 

Kortom alles draait om warmte, hou je vuurtje brandend zowel lichamelijk als geestelijk! Aanstaande week mag onze studio weer open, dus we hopen je dan weer te zien om samen te bewegen.